Отворени повици од Фондот за иновации и технолошки развој

Отворени повици од Фондот за иновации и технолошки развој

Фондот за иновации и технолошки развој го објави Четвртиот јавен повик за поднесување предлог проекти за кофинансирани грантови и условени заеми за комерцијализација на иновации. Предлог проектите може да бидат поднесени од поединечен апликант (микро, мало или средно претпријатие) или од конзорциум воден од микро, мало или средно претпријатие. Преку овој инструмент, Фондот обезбедува финансирање[…]

Отворени повици од Фондот за иновации и технолошки развој

Отворени повици од Фондот за иновации и технолошки развој

Фондот за иновации и технолошки развој го објави Четвртиот јавен повик за поднесување предлог проекти за финансирање под инструментот Кофинансирани грантови за стартап и спиноф компании. Повикот е отворен за микро, мали и средни претпријатија (не постари од 6 години) –„старт-ап“ и „спин-оф“ претпријатија, во доминантна сопственост на македонски државјани (50,1% или повеќе), кои имаат[…]

ПОВИК ЗА ГРАНТОВИ ЗА ГРАЃАНСКИ ОРГАНИЗАЦИИ

ПОВИК ЗА ГРАНТОВИ ЗА ГРАЃАНСКИ ОРГАНИЗАЦИИ

Грантовата шема во рамките на проектот „Заедно за успех“ се фокусира на зајакнување на соработката меѓу граѓанските организации, младите претприемачи и единиците за локална самоуправа на локално ниво со цел промовирање на младинското претприемништво, со посебен акцент на немнозинските групи во општеството.  Грантовата шема има вкупен фонд од 2.882.271 денари, додека пак максималниот износ по[…]

Повик за доделување на грантови од ПСМ Фондација

Повик за доделување на грантови од ПСМ Фондација

ПСМ Фондација како лидер на проектот „Заедно за успех: млади претприемачи, движечка сила за добри меѓуетнички односи” финансиран од Европската унија објавува повик за доделување грантови за поддршка на претприемништвото кај младите од немнозинските етнички групи. Грантовите ќе бидат доделени на граѓанските организации со цел да се придонесе кон развојот на мултикултурната демократија преку унапредување[…]

Нова Веб платформа за МСП

Нова Веб платформа за МСП

Направена е нова веб платформа  www.shareworkspaceskopje.mk,  преку која  претпријатијата  можат да го споделат,  односно изнајмат својот деловен простор во времето кога не го користат самите.  Споделувањето може да се направи  на час или ден  и  да се оствари екстра  заработка. Од друга страна, доколку  претпријатијата имаат потреба да организираат деловен состанок со некој партнер, платформата[…]

Известување до сите деловни субјекти во Општина Аеродром

Известување до сите деловни субјекти во Општина Аеродром

Државниот завод за статистика како надлежна институција за прибирање, обработка и дисеминација на статистички податоци, во периодот од 01 до 12.11.2016 година на територијата на Општина Аеродром истовремено ќе спроведе две статистички акции: Попис на капацитетите во трговијата на мало и Попис на угостителските капацитети. Пописите ќе бидат спроведени од страна на овластени попишувачи кои[…]

КОМПАНИЈАТА „РАДЕ КОНЧАР – ТЕП“ ОД СКОПЈЕ, АЕРОДРОМ ПРОГЛАСЕНА ЗА НАЦИОНАЛЕН ШАМПИОН на Европските бизнис награди (European Business Awards – EBA), најголемиот бизнис натпревар во Европа

КОМПАНИЈАТА „РАДЕ КОНЧАР – ТЕП“ ОД СКОПЈЕ, АЕРОДРОМ ПРОГЛАСЕНА ЗА НАЦИОНАЛЕН ШАМПИОН на Европските бизнис награди (European Business Awards – EBA), најголемиот бизнис натпревар во Европа

Од Европските бизнис награди (European Business Awards – EBA) компанијата „Раде Кончар – ТЕП“ – Скопје, членка и ПОКРОВИТЕЛ на Стопанската комора на Македонија, е прогласена за Национален шампион. Предводена од м-р Горан Антевски, компанијата се занимава со производство на електромотори, генератори, трансформатори, апарати за дистрибуција и контрола на електрична енергија и др. Таа е[…]

Хуманитарен настан – Круг на Хуманоста 2016

Хуманитарен настан – Круг на Хуманоста 2016

Круг на Хуманоста 2016 е настан кој се организира по повод прогласувањето на Мајка Тереза за светица на 4 Септември 2016 година, како и по повод одбележувањето на Светскиот ден на милосрдието (5 Септември) кој глобално се организира по четврти пат почнувајќи од 2013 (кога во Македонија беше организиран и првиот КРУГ НА ХУМАНОСТА). ЦЕЛТА[…]

О Г Л А С за  Привремено Вработување

О Г Л А С за Привремено Вработување

Врз основа на Договорот за соработка помеѓу Агенцијата за вработување на РМ (АВРМ), Програмата за развој на Обединетите нации (УНДП)  и општина Аеродром, Оперативниот план за активни програми и мерки за вработување и услуги на пазарот на трудот за 2016, Програмата Општинско – корисна работа, Општина Аеродром и Агенцијата за вработување на Република Македонија на[…]

Можности за финансирање од Фондот за иновации и технолошки развој

Можности за финансирање од Фондот за иновации и технолошки развој

  Фондот за иновации и технолошки развој е основан во Декември 2013 година со фокус на работа финансирање и кофинансирање на микро, мали и средни претпријатија, со цел поттикнување на иновациската дејност, поддршка на компаниите што имаат висок потенцијал за раст заради постигнување долгорочен позитивен придонес за развојот на националната економија. Фондот располага со 4[…]